Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη

   Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο ομφάλιος λώρος περνά μέσα από ένα μικρό άνοιγμα στους κοιλιακούς μύες του μωρού στην περιοχή του ομφαλού. Το άνοιγμα συνήθως κλείνει αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν οι μύες δεν ενωθούν εντελώς στη μέση του κοιλιακού τοιχώματος, μπορεί να εμφανιστεί μια κήλη κατά τη γέννηση ή αργότερα στη ζωή μας η οποία ονομάζεται ομφαλοκήλη.
Στους ενήλικες, η υπερβολική κοιλιακή πίεση συμβάλλει στην δημιουργία ομφαλοκήλης. Αιτίες αυξημένης πίεσης στην κοιλιακή χώρα περιλαμβάνουν:
  •    – Παχυσαρκία
  •    – Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  •    -Υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα (ασκίτης)
– Μακροχρόνια περιτοναϊκή κάθαρση για τη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας
Επιπλοκές μπορεί να συμβούν όταν ο κοιλιακός ιστός που περιέχει η κήλη παγιδεύεται και δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει πίσω στην κοιλιακή χώρα. Αυτό μειώνει την παροχή αίματος στο τμήμα του παγιδευμένου εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και βλάβη ιστών. Εάν στο παγιδευμένο τμήμα του εντέρου αποκοπεί εντελώς η παροχή αίματος (στραγγαλισμένη κήλη), μπορεί να δημιουργηθεί γάγγραινα η οποία είναι  απειλητική για τη ζωή.
   Διάγνωση : Η φυσική εξέταση είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για να διαγνωστεί μια ομφαλοκήλη. Πρέπει να γίνει έλεγχος  για τυχόν έκπτυξη στην περιοχή του ομφαλού. Επειδή η όρθια στάση και ο βήχας μπορούν να κάνουν μια κήλη πιο εμφανή, ζητείται  να σταθεί όρθιος ο ασθενής και να βήξει. Εάν η διάγνωση δεν είναι άμεσα εμφανής, μια εξέταση απεικόνισης, όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία, μπορεί να είναι χρήσιμη.
   Θεραπεία : Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, η ανοικτή αποκατάσταση της ομφαλοκήλης και η λαπαροσκοπική, με ή χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος. Η σωστή χειρουργική επέμβαση για κάθε ασθενή είναι διαφορετική και εξαρτάται από το ιστορικό του και τον τύπο της ομφαλοκήλης.

Opening Hours

Font Resize
Contrast