Χοληδόχολιθίαση

Χοληδόχολιθίαση

Χοληδόχολιθίαση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία λίθοι ανευρίσκονται μέσα στον χοληδόχο πόρο ( δηλαδή στον κύριο αγωγό παροχέτευσης της χοληδόχου κύστης και του ήπατος ) ή / και στους εξωηπατικούς χοληφόρους πόρους. Συνήθως η αιτία είναι η μετακίνηση λίθων από τη χοληδόχο κύστη μέσα σε αυτόν.
Κάποιες φορές η χοληδόχολιθίαση είναι ασυμπτωματική. Ή μπορεί να έχει άτυπα συμπτώματα όπως ήπιο κοιλιακό άλγος. Συνήθως όμως παρουσιάζεται με ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας, δηλαδή ο λίθος αυτός εμποδίζει  την κανονική απορροή των υγρών του παγκρέατος. Τα συμπτώματα είναι ο πόνος στην δεξιά κοιλία και στο επιγάστριο, ίκτερος ( κίτρινη χρώση του λευκού των ματιών και του δέρματος ), πυρετός με ή χωρίς ρίγος.
Η διάγνωση της χοληδόχολιθίασης  γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς, με εξετάσεις αίματος ( αύξηση της χολερυθρίνης και των ηπατικών ενζύμων, της αμυλάσης ) και με υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ή ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος. Η κύρια όμως διαγνωστική εξέταση και ως επί το πλείστον θεραπευτική είναι η ERCP  ( Endoscopic Retrograde Cholangio Pancreatography ). Η εξέταση αυτή γίνεται  περίπου όπως η γαστροσκόπηση, από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο.

 

Μετά την αφαίρεση των λίθων με την ERCP μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά.

Opening Hours

Font Resize
Contrast