Οξεία χολοκυστίτιδα

Οξεία χολοκυστίτιδα

Οξεία χολοκυστίτιδα σημαίνει οξεία φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Η κύρια αιτία που γίνεται αυτή η φλεγμονή είναι η απόφραξη του αγωγού παροχέτευσης ( κυστικός πόρος ) της χοληδόχου κύστης από πέτρες. Η απόφραξη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των υγρών μέσα στη χοληδόχο κύστη, την διάταση αυτής και εν συνεχεία την κακή αιμάτωση και νέκρωση του τοιχώματος της.
Ο έντονος πόνο είναι το κύριο σύμπτωμα της οξείας χολοκυστίτιδας, ο οποίος σταδιακά αυξάνεται. Εντοπίζεται στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς. Πυρετός με ή χωρίς ρίγος και ίκτερος ( κίτρινη χρώση του λευκού των ματιών και του δέρματος ) μπορεί να συνυπάρχουν.
Στο 15% των περιπτώσεων, περίπου, της οξείας χολοκυστίτιδας μικρόβια περνούν μέσα στη χοληδόχο κύστη και μολύνεται. Η δημιουργία πύου είναι αναμενόμενη και η κατάσταση αυτή ονομάζεται εμπύημα χοληδόχου κύστη.
Η διάγνωση της οξείας χολοκυστίτιδας γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς , με εξετάσεις αίματος ( αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, της CRP, της ΤΚΕ, της χολερυθρίνης και των ηπατικών ενζύμων ) και με υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ή ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος.
Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι δυνητικά σοβαρή ασθένεια λόγω των επιπλοκών της.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας χολοκυστίτιδας γίνεται με δύο τρόπους:
        α) συντηρητικά ( χορήγηση αντιβιοτικών ) μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων και μετά από τέσσερις εβδομάδες χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και 
        β) χειρουργικά  ( ανοικτά ή λαπαροσκοπικά ) μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Opening Hours

Font Resize
Contrast